Karmenas un Hosē kaislība

Jau atkal esmu pateicīga Vakara kasei par iespēju beidzot redzēt izrādi, ko jau sen vēlējos noskatīties - Rolanda Atkočūna režijā tapušo izrādi "Karmena" Dailes teātra Lielajā zālē. Īpašs prieks bija sēdēt tuvu skatuvei un redzēt aktieru mīmikas. Šī bija patiesi baudāma izrāde - iespaidīga Mārtiņa Vilkārša radītā scenogrāfija, Ingas Raudingas lieliskā horeogrāfija, Jolantas Rimkutes veidotie kostīmi, Jevgeņija Vinogradova gaismas un komponista Giedrius Puskunigis mūzika... Un kāda aktierspēle! Izcili! 

Šo var saukt arī par Skrastiņu pāra izrādi, jo viņi abi bija apbrīnojami lieliski savās lomās, izspēlējot Karmenas un Hosē kaislību un īso mīlas stāstu līdz pat nāvei. Tieši viņu saspēle ir tā, kuras dēļ ir vērts skaļi aplaudēt izrādes beigās. Viņi viens otru tik ļoti juta! Bauda skatīties un līdzdzīvot! Varbūt tādēļ, ka viņi dzīvē ir kopā... Lai vai kā - profesionāla un patiesi izjusta aktierspēle! Bravo! 

Īpaši mani sajūsmināja un apbūra Ilze Ķuzule-Skrastiņa Karmenas lomā. Tieši viņas dēļ arī tik ļoti vēlējos redzēt šo izrādi, jo zināju, ka, spēlējot galveno lomu, viņa noteikti mani patīkami pārsteigs, un tā patiešām bija. Kaut kas pilnīgi citādāks, redzot viņu mežonīgās un brīvību mīlošās Karmenas tēlā. Un es atkal pārliecinājos, ka, lai arī kādu lomu viņa spēlētu, aktrise pārliecinoši labi ar to tiek galā. Viņa patiešām ir pelnījusi "Spēlmaņu nakts" Gada aktrises nomināciju par šo lomu. Un es vairs nezinu, par kuru tagad turēt īkšķus... 

Mani apbūra arī Kristīne Nevarauska jau no pirmās sekundes, parādoties uz skatuves žilbinoši skaista, ģērbusies melnā kleitā un ar brīnišķīgi veidotu frizūru. Viņa mirdzēja uz skatuves kā pie debesīm visspožākā no visām zvaigznēm! Arī viņas un Artūra Skrastiņa saspēle raisīja manī patiesu apbrīnu. Režisoram ir lieliski izdevies izveidot vairākas labas saspēles starp aktieriem. Un iereibušās Mikaēlas monologs bija izcili labs! 

Vēl no aktieriem vēlos izcelt Daini Grūbi, iejūtoties matadora Eskamiljo tēlā. Kā vienmēr - līdz sīkākai detaļai pārliecinošs! Un vēl labāks tieši saspēlē ar Ķuzuli-Skrastiņu. Šī izrāde vispār ir tik laba tieši aktieru dēļ. Ikviens tajā ir lielisks savā lomā un nozīmīgs, lai izrāde būtu tāda, kāda tā ir vērojama Dailes teātrī. No meitenēm mani visvairāk aizķēra Lelde Dreimane Mersedesas tēlā. Kaut kas tajā aktrisē ir, un tas nav tikai skaistums. Viņa jau agrāk mani  ir patīkami pārsteigusi ar savu aktierspēli izrādēs "Frankenšteins", "8 mīlošas sievietes" un arī "Svinības". Kopumā par šo izrādi varu teikt, ka tā ir baudāma tieši aktierspēles un arī scenogrāfijas dēļ. Joprojām domāju par Skrastiņu pāra saspēli un arī nāves ainu izrādes beigās... 

Foto: Mārtiņš Vilkārsis, dailesteatris.lv

Komentāri