Divarpus stundās apkārt visai zemeslodei

Cik labi, ka teātri dodas viesizrādēs arī uz citām pilsētām, un cik labi, ka Valmieras drāmas teātris uz Rīgu atveda aprīļa sākumā vēl vienu lielisku izrādi, kuru man bija iespēja noskatīties! Man ļoti patika izrāde "80 dienās apkārt zemeslodei" Viestura Roziņa režijā - smieklīgi un aizraujoši! Visi aktieri brīnišķīgi! Šajā ceļojumā tiku ierauta jau no izrādes sākuma, un divarpus stundās varēju kopā ar aktieriem apceļot zemeslodi. 

Minimālā scenogrāfija ļāva skatītājiem pašiem uzburt savā fantāzijā dažādu pasaules valstu vietas, un, pateicoties tērpiem un mūzikai, šis ceļojums laikā izdevās pavisam aizraujošs un ticams. Ar kustību un skaņu palīdzību noticēju, ka aktieri dodas ceļojumā ar tvaikoni, tad ar kuģi, kamanām vai pat ar ziloni. Un katru pasaules vietu paspilgtināja tai atbilstoši Baibas Litiņas radītie kostīmi, kas priecēja acis! Tie bija tik skaisti! 

Izrāde ir lielisks komandas darbs. Ikviens no aktieriem sevi pierāda brīnišķīgos tēlos. Īpaši lielu sajūsmu manī radīja Oskars Morozovs sulaiņa Āķa lomā un Ingus Kniploks gan detektīva, gan citos tēlos. Viņu enerģija un aktierspēle mani ļoti aizrāva, un izraisīja visvairāk smieklus. Viņu abu dēļ pavisam noteikti ir vērts redzēt izrādi! Patika arī Ivo Martinsons Foga lomā, un prieks arī par jauno aktrisi Klintu Leju-Reinholdi. Ar pārliecinošu atdevi jebkurā tēlā iejutās arī Arnolds Osis. 

Izrādei veiksmīgi izdodas savienot gan 19. gs., gan arī mūsdienas, un aizraut gan mazos skatītājus, gan arī lielos. Arī es jutu līdzi Foga kungam, Āķim un pārējiem iesaistītajiem tēliem, kas piedalījās šajā ceļojumā, un cerēju, ka Foga kungam izdosies uzvarēt derībās un apceļot zemeslodi 80 dienās. Vecāki un skolotāji, vediet bērnus uz šo izrādi! Viņiem noteikti patiks, un jums pašiem arī būs interesanti vērot uz skatuves notiekošo!

Foto: Matīss Markovskis, www.vdt.lv

Komentāri