Starp divām durvīm un izvēlēm

Ir tādas izrādes, kuras ir vērts redzēt vēlreiz, un, arī skatoties otro reizi, man tā patika tikpat ļoti, kā pirmoreiz. Regnāra Vaivara režijā iestudētā izrāde "Vecpuiši un vecmeitas" uz Dailes teātra Mazās zāles skatuves ir gan vizuāli ļoti baudāma izrāde, gan arī aktieriski. Stāsts par bailēm, atgrūšanu un iekarošanu, par pieradumu, kaisli, neprātu un apskaidrību, par valdzinājumu un atriebību, par nezināšanu, ko patiesībā vēlamies, un par to, ka vēlamies to, ko vairs nevaram dabūt... Par bēgšanu no saistībām un par bailēm palikt vienam... Caur komisko un trāpīgiem citātiem lieliski paslēpta dziļa tēma. Brīnišķīga izrāde labai brīvdienai - kāds vienkārši pasmiesies par visu izrādē notiekošo, bet kāds varbūt arī aizdomāsies. 

Stāsta galvenais varonis ir bēgošais līgavainis Zingars (Artūrs Dīcis), kurš ir piekritis precēties ar Pukiju (Kristīne Nevarauska), bet saprot, ka viņu nemīl, negrib pazaudēt savu brīvību, un tādēļ labāk bēg no laulībām un šīm saistībām. Ieraugot Pukiju kopā ar citu vīrieti, viņš aizbēg uz blakus dzīvokli pie Buļbas (Ilze Ķuzule-Skrastiņa), un tā viņš visu izrādi staigā no viena dzīvokļa uz otru, cīnoties par to, ko vairs nevar dabūt, un tomēr negribot palikt viens, brīžiem atrodoties arī starp šīm abām durvīm un mēģinot izdarīt izvēli... 


Katrs no tēliem ir ar savu tik atšķirīgo raksturu un dīvainībām, un tieši tas šo stāstu padara tik interesantu. Gan Nevarauska, gan Ķuzule lieliski iejūtas savos tēlos, un es ar patiesu apbrīnu vēroju viņu pārliecinošo talantu. Un cik brīnišķīgi tērpi viņām abām šajā izrādē, kas tapuši sadarbībā ar "Karen Millen"! Tik sievišķīgi un skaisti! Ļoti patīk arī Mārtiņa Vilkārša scenogrāfija, kas rada gaumīga bagātnieku dzīvokļa sajūtu, un interesanta ideja arī par abām stikla durvīm. 

Izrāde, kuru noteikti ir jāredz vismaz vienu reizi! Laba režija, izcils aktieru darbs (īpaši izcila savā tēlā ir Ķuzule, kas izraisa skatītāju smieklus ne vienu vien reizi), saistoša scenogrāfija un skaisti tērpi! Tik īsts un uzmanību noturošs stāsts par mūsdienu dzīvi, kas ļaus varbūt kādam arī sevi ieraudzīt šajā stāstā starp tēliem. Ir vērts izdarīt izvēli, nopirkt biļetes, noskatīties, izsmieties un aizdomāties!

Foto: Jānis Deinats, "Fotocentrs", www.dailesteatris.lv

Komentāri