Ziedoņa un Lāča sievietes

Ir tādi koncerti, kurus varu baudīt vēl un vēl, nekad neapnīkot, un katru reizi ar apbrīnu vērojot kā skaistu brīnumu. Un šis ir viens no tādiem, tik īpašiem - Artūra Skrastiņa vadībā iestudētais "Ziedonis. Lācis. Sievietes" Dailes teātrī. Ilgi gaidītais koncerts ar nu jau labi zināmām un iemīļotām dziesmām beidzot sagaidīts! Jau ar pirmajām minūtēm bija jūtams, ka tas būs īpašs - dziļi emocionāls, patiess un mīlestības pilns. Uz projektora visas desmit sievietes atklāja daļiņu no sevis un sastapšanos ar Imantu Ziedoni - to brīnišķīgo cilvēku, kurš, iespējams, Ilzei Ķuzulei-Skrastiņai izglāba dzīvību... To, kurš Inesei Kučinskai atmiņās palicis ar blēņām un pasakām... To, kuru Dārta Daneviča pirmoreiz sastapa uz A.Čaka ielas gājēju pārejas... Un to, kurš Aijai Andrejevai asociējas ar vectētiņu, kuram viņa tāda maza sēž klēpī... Tāds mīļš un gaišs Cilvēks  - ar Lielo burtu. 

Atveroties priekškaram, pirmajā mirklī visas sievietes šķita vienādas - dzeltenos mēteļos ģērbtas, smaidīgas, laimīgas un gaidošas, kad Kārlis Lācis sāks spēlēt melodiju. Ar pirmo dziesmu "Visskaistākās ogas pasaulē" Aijas Vītoliņas izpildījumā jau tika aizskartas manas sirds stīgas, un katra nākamā atklāja vēl lielāku dzejnieka un komponista mīlestību pret sievieti. 

Jolanta Strikaite, dziedot par cilvēkiem, kuriem sirds dziļi, dziļi, radīja neskaitāmu skudriņu skrējienu caur visu ķermeni. Inese Kučinska un Agnese Jēkabsone aizrāva ar savu enerģiju un šarmu, Dārta Daneviča atklāja sevī visu emociju gammu, liekot acīs sariesties asarām... Dita Lūriņa aizkustināja sirdi ar savu maigumu un siltumu, Aijas Andrejevas dziesma "Ar tevi es lasīju kastaņus" aizrāva elpu, bet Rēzijas Kalniņas izpildījumā "Nieki. Nekas" bija kaut kas vārdiem neaprakstāms, kaut kas vairāk par niekiem un neko! Simtiem reižu dzirdētā dziesma joprojām aizskāra visas manas sirds stīgas, lika elpai aizrauties un kaklā sakāpt kamolam. Viņas balss nekad neatstāj mani vienaldzīgu, un šis nebija izņēmums. 

Katrai Sievietei piemeklēta tik īpaša, balsij atbilstoša dziesma ar pārdomām rosinošu stāstu. Un grūti pat pateikt, kura visvairāk uzrunāja. Projekcijas uz ekrāna katru dziesmu vēl vairāk paspilgtināja, kurās redzējām gan zilas debesis, gan mežu, gan arī Dārtas seju tuvplānā... Patīkami, ka arī jaunās aktrises Ieva Segliņa un Dārta Daneviča iesaistītas šajā projektā un spēja aizkustināt skatītāju sirdis, un Dārta mani patiešām patīkami pārsteidza ar emocionāli skaisto un patieso izpildījumu. Bet, klausoties Rēzijas Kalniņas, Ilzes Ķuzules-Skrastiņas, Aijas Andrejevas un Aijas Vītoliņas brīnišķīgajās balsīs, vēlējos uz brīdi apturēt laiku un izbaudīt līdz sirds dziļumiem katru mirkli. Kaut kas neaprakstāmi skaists! 

Šajā koncertā neiztikt, protams, arī bez paša jubilāra - Ziedoņa klātbūtnes efekta, kas jau sākumā bija jūtams ar dzejoli par sievieti un krāsošanos, bet to vēl paspilgtināja lelle viņa izskatā. Fonā skanošā dzeja un viņa lēnā uznākšana puskrēslā uz skatuves lika ķermenim notrīcēt un saskriet asarām acīs... Nu Ziedoņa tuvums šajā koncertā bija jūtams vēl spilgtāk un emocionālāk, it kā viņš patiešām būtu kopā ar mums šajā vakarā.  

Tuvojoties koncerta beigām, visas desmit sievietes atkal bija kļuvušas vienādas - ģerbtas sarkanos mēteļos, laimīgas, dzerot pienu no pudeles un viena otru mīļi samīļojot. To visu paspilgtināja Aijas Vītoliņas un Aijas Andrejevas izpildītā dziesma "Bez mīlestības nedzīvojiet". Un tieši tā jau arī ir kā Ziedoņa dzejā teikts, ka bez mīlestības viss ir mazs! Un, lai nobeigumā pārsteigtu skatītājus, Kārlis Lācis arī pats nodziedāja kādu īpašu dziesmu. Pārsteigums tiešām bija, jo ko tādu negaidīju! Neko pielikt, neko atņemt - fantastisks koncerts, kas neatstāj vienaldzīgu nevienu, kam krūtīs ir sirds, kas pukst un spēj mīlēt! 

Baudot šo brīnišķīgo koncertu, šķita, ka atrodos kādā paralēlā pasaulē, kurā valda savstarpējā mīlestība; kurā cilvēki ir laimīgāki, sirsnīgāki un gaišāki. Visa iesaistītā komanda ir radījusi emocionālu un dvēseliski skaistu koncertu, kas atklāj to, cik ļoti caur dzeju reiz sievieti ir mīlējis Imants Ziedonis un to, cik ļoti caur mūziku arī Kārlis Lācis mīl sievieti. Katru atsevišķi un visas kopā! Divi apbrīnas vērti un talantīgi vīrieši atklāja skatītājiem savu mīlestību caur šīm talantīgajām un apbrīnas vērtajām aktrisēm un dziedātājām. Ceru, ka reiz man būs vēl iespēja šo koncertu baudīt arī trešo un ceturto reizi, jo tas viss ir pārāk skaisti, lai tā beigtos...  

Foto: Gunārs Janaitis, www.dailesteatris.lv

Komentāri

  1. Jauks, sirsnīgs un iedvesmojošs apraksts. Paldies

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par labiem vārdiem! :) Tie iedvesmo rakstīt!

    AtbildētDzēst
  3. šodien - 1.maijā būs Gorā. Tieši Ziedoņa vārdadienā. Paldies par jauko ieteikumu! Gatavojos izbaudīt

    AtbildētDzēst
  4. Lai brīnišķīgām sajūtām koncerts, izbaudot un iedvesmojoties! :) Man bija tā laime redzēt arī trešo un ceturto reizi, un labprāt ietu vēl baudīt. :)

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru