Tā precas vecpuiši

Reiz pa reizei starp dvēseles trilleriem un traģēdijām vajag arī ko pozitīvu iekļaut manā teātra repertuārā, un tā nu es devos uz "Austrumu robežas" piedāvāto komēdiju "Tā precas vecpuiši" Induļa Smiltēna režijā. Uz šo izrādi nolēmu aiziet, galvenokārt, gan tāpēc, ka man patika galvenie aktieri, bet arī tādēļ, ka mani ieinteresēja, nu kā tad tie vecpuiši precas. 

Izrādes stāsts ir sadalīts divās daļās, un jāatzīst, ka otrā daļa man labāk patika, bet pirmajā pat brīžiem miegs uznāca... Vaina noteikti ir režijā, kaut ko vajadzētu pamainīt, bet sižets ir interesants, ir smieklīgas situācijas un skatītāji uztver jokus, tas ir labi. Ļoti patika aktrise Zane Daudziņa savā tēlā - pirmajā daļā tāds lauku skuķis, kas dzīvo savā ideālajā pasaulītē un aizstāv sev dārgo un mīļo, savu zemi un tēvu. Otrajā daļā viņa ir cēla atraitne, kura sēro pēc sava vīra un solās būt viņam uzticīga arī pēc viņa nāves, atšķirībā no viņa paša. Taču mīlestībai nevar pavēlēt, tā atnāk negaidīti un apgriež dzīvi ar kājām gaisā. 

Runājot par vecpuišiem, tad šajā komēdijā tādi ir divi, un abi iemīl vienu un to pašu sievieti. Pirmajā daļā 35 gadus vecais vecpuisis (Juris Lisners) nāk lūgt kaimiņu meitenes roku viņas tēvam (Indulim Smiltēnam), jo saprot, ka tomēr ir pēdējais laiks precēties, tomēr ne viss notiek tā, kā plānots... Nenozīmīgās lietas noved pie strīda un gandrīz nobeidz viņu turpat kaimiņu mājās. Un nedz viņš, nedz kaimiņu meitene negrasās piekāpties. Otrajā cēlienā uzrodas otrs vecpuisis (Ivars Puga), kurš ir atnācis atgūt parādu, bet atraitne uzstāj, ka nevēlas nevienu redzēt un naudas viņai nav. Arī viņu starpā uzrodas strīds, un ne velti saka - no naida līdz mīlestībai ir tikai viens solis. 

Pozitīva komēdija veco laiku stilā ar lauku mājām, cīņu par savu zemi un laimi. Par izrādei atbilstošu noskaņu parūpējas arī muzikālais noformējums, kas šajā gadījumā ir dziedošie un nedziedošie putni, bites, mušas, zirgi, cūkas un citi mājlopi. Tad tā lūk precas vecpuiši - caur strīdiem un naidu līdz baznīcas altārim. Abi cēlieni beidzas ar kvēlu skūpstu un saderināšanos. Šī noteikti nav tā labākā komēdija, kāda redzēta, bet smieklu devu tik un tā saņēmu un neko nenožēloju, un īpaši aizrāva Zanes Daudziņas un Ivara Pugas tēlojums, kā dēļ vien ir vērts iet uz šo izrādi.  

Komentāri