Starp iedomām un realitāti

Saulainā rudens dienā devos lūkot jauniešu izrādi "Icikēriks", kas skatāma Eduarda Smiļģa Teātra muzejā. Līdz šim "Teātris TT" mani patīkami pārsteidza ar izrādi "Dāmas", un arī šī izrāde man šķita izdevusies, ko noteikti ir vērts jauniešiem noskatīties (īpaši iesaku 6.-8. klasēm). Pozitīva izrāde, aktuāla jebkurā laikā, pieaugušajiem noteikti atgādinās viņu bērnību. Jauniešiem patiks, ka izrādē izmantoti slengu vārdi (čauziks, jõks u.tml.), kas to padara viņu vecumam atbilstošāku. 

Izrāde stāsta par diviem 13 gadīgiem pusaudžiem, viņu iedomāto pasauli, bailēm pazaudēt bērnību, kā arī par vīna iedzeršanu, kamēr neviens nav mājās, par pirmo bučošanos, rokās staigāšanu starpbrīdī...  Abi ir tik atšķirīgi, bet tēvu draudzības rezultātā tagad dzīvo blakus istabās. Miķelis (Kristians Kareļins) ir bagāta hokejista un mākslinieces-bohēmistes dēls, kurš nevar ciest hokeju, mūk no treniņiem un labāk laiku pavada ar savu iedomu draugu Icikēriku (Varis Klausītājs), spēlējoties ar vilcieniņiem. 

Līdz šim Icikēriks bija viņa labākais draugs, bet nu viņa mājās ir uzradusies Tija (Zane Aļļēna). Meitene, kura pārdzīvo, ja liecībā būs divi astotnieki, jo uz Rīgu viņa ir pārcēlusies no laukiem, lai iegūtu labu izglītību. Atšķirībā no Miķeļa, kuram pietrūkst tēva uzmanība, Tijai ir pārāk ciešas attiecības ar tēvu, un viņš nekādā ziņā nepieļautu, ka viņas mācības pasliktinātos puiša dēļ. Miķelis jūtas labi kopā ar Icikēriku, bet apzinās, ka nu viņam ir laiks pieaugt, tomēr baidās, kā būs dzīvot bez viņa... 

Pēc vīna dzeršanas vakara arī Tijai uzrodas iedomu draugs. Kā otram parādīt to, ko tikai tu vari redzēt savā iedomu pasaulē? Un kā atlaist bērnību, lai kļūtu par "normālu" pusaudzi? Izrāde "Icikēriks" rosina domāt par šiem un vēl citiem jautājumiem. Mums taču gandrīz ikvienam ir bijis savs Icikēriks, vai ne? Aizraujoša aktieru saspēle, piemērota scenogrāfija, pozitīvs un viegls sižets, kas zālē gan ļauj pasmieties, gan arī mazliet aizdomāties. Paldies lugas autoram un režisoram Klāvam Knutam Sukuram un aktieriem!

Foto: Jānis Sēlis un publicitātes attēli no "Teātris TT" Facebook lapas

Komentāri