Skroderdienas Nacionālajā teātrī

Nu pavisam oficiāli mana teātra sezona noslēgusies, ko nosvinēju Nacionālajā teātrī 22. jūnijā ar "Skroderdienas Silmačos" pirmsjāņu izrādi. Iepriekš šo izrādi biju vien redzējusi televīzijā un kaut kad ļoti sen ar cita teātra aktieriem brīvdabā, tādēļ piekritu draugu aicinājumam šogad doties to noskatīties Nacionālajā teātrī. Lai gan 1. cēliens sākumā kaut kā ļoti bremzējās, bieži savās domās aizklīdu, tomēr kopumā man izrāde ļoti patika, un 2. cēliens visu kompensēja. Īpaši lielā sajūsmā esmu par Ditu Lūriņu Antonijas lomā. Tā īsti man nekad Antonija kā tēls nav patikusi, bet Lūriņai tik brīnišķīgi izdevās to padarīt baudāmu un radīt līdzpārdzīvojuma sajūtas manī. Viņa ir apbrīnojami talantīga aktrise! Tik dabiska, patiesa, un no viņas nāk tāds īpašs pozitīvs starojums, kas apbur un sajūsmina! Vienmēr ar patiesu prieku un baudu vēroju viņu uz skatuves, un man šķiet, ka tā ir arī manas mammas ietekme, jau no bērnības mani vienmēr saucot pie TV, kad viņu rādīja kādā lomā vai raidījumā.

Es varētu vēl un vēl rakstīt par Ditu Lūriņu uz skatuves... Par tām patiesajām asarām acīs un kamolu kaklā, kas viss tik dabiski nāca no viņas Antonijas. Un kā man elpa aizrāvās, vērojot viņu dejojot! Atlika vien sajūsmā klusu nopūsties un neelpot. Šķita, ka viņa ir dzimusi dejotāja. Kustības tik vieglas, brīvas, un tie griezieni lika sajūsmā atvērt muti un ar aizturētu elpu apbrīnot šo skaistumu. Cik labi, ka mēs sēdējām tik tuvu skatuvei!

Vispār visi aktieri bija lieliski savos tēlos. Vismaz tajā sastāvā, kādā es to vēroju. Patika arī Jānis Āmanis Alekša lomā un Evija Skulte Elīnas lomā. Lai gan pēc mājaslapā rakstītā Elīnu vajadzēja spēlēt Līgai Zeļģei vai Agnesei Cīrulei, tomēr arī Skulte labi tika galā ar šo lomu, un bija patīkami viņu vērot uz skatuves. Arī trīs jautrie "spridzeklīši" ar savu enerģiju aizrāva, un bija prieks vērot jaunos aktierus Kārlēna (Uldis Siliņš), Ieviņas (Liene Sebre) un Rūda (Jurģis Spulenieks) lomās. Un vēl vēlos izcelt Ģirtu Liuziniku Joskes lomā un Juri Lisneru kā Ābramu. Ilgi skatījos un mēģināju atminēt, kurš tēlo Ābramu - ļoti labs grims un parūka! Uzslava arī scenogrāfam (Mārtiņš Vilkārsis), kostīmu māksliniecei (Večella Varslavāne) un horeogrāfei (Inga Raudinga), bez kuriem šī izrāde tik laba neizdotos, kā arī režisorei Indrai Rogai par foršo iedeju, iesaistot pārējos aktierus orķestrī, dīķī kā vardes, istabās kā mājas gariņus utt. Daudz varēja izsmieties par ākstīšanos un ūdens liešanu, kā jau pēdējā izrādē.

Tāpat patika arī Uldis Anže Dūdara lomā (pārliecinošs), un patīkami pārsteidza Indra Burkovska kā Tomuļu māte. Daudz smaidīju, viņu vērojot šajā lomā. Brīnišķīgs sezonas noslēgums ar skaistu mūziku labā aranžijā, kā arī ar iespēju noķert Līgo svētku sajūtu (un dažiem izdevās noķert arī vainagus un jāņuzāles). Paldies visiem aktieriem par šiem svētkiem, arī par Jāņu sieru un draudzīgumu pēc izrādes, kopā uzdziedot un uzdejojot! Uz tikšanos nākamajā sezonā jaunās izrādēs!

Foto: www.teatris.lv, Gunārs Janaitis

Komentāri