Jauno (ie) svētības un veco godināšana

Arī Dailes teātrī sezona jau noslēgusies, un man prieks, ka šogad tiku uz Intara Rešetina režijā tapušo koncertu "Spanovska ballīte - 3. sērija (ie) svētības". Diemžēl 2. sēriju pagājušajā gadā izlaidu, un par to man bija ļoti žēl. Šādi koncerti sniedz tik daudz pozitīvu emociju, kas saglabājas vēl ilgāku laiku, un par to paldies gan režisoram, gan aktieriem, gan visai radošajai komandai. Šogad Rešetins bija pamainījis konceptu, parādot, cik ģimenisks ir Dailes teātris, gan pieņemot jaunos aktierus savā pulkā, gan arī godinot vecākās paaudzes aktierus. Ar patiesu aizrautību un sajūsmu vēroju jauno aktieru iesvētības, kurās viņi tika pārbaudīti ar intelekta jautājumiem, talantiem un ar improvizācijas spējām. To visu papildināja skaistas dziesmas aktieru izpildījumā, kuriem pavadījumu spēlēja "Dailes liesma" Jura Vaivoda vadībā. Ak, un kā Gints Andžāns blieza pa bungām! Tas tik bija kaut kas! 

Prieks, ka šogad koncerta vadīšana tika uzticēta Gintam Grāvelim, par kura vakara vadīšanu jau nopriecājos "Spēlmaņu naktī". Viņš ir tik dabisks, brīžiem sirsnīgi sasmejas, māk arī paklusēt un ļaut runāt citiem, kuriem ir, ko teikt, piemēram, Pēterim Liepiņam... Un brīvi veido komunikāciju ar skatītājiem. Šis koncerts bija brīnišķīgi svētki ne tikai aktieriem un visam teātrim, bet ikvienam, kurš ar sirdi ir īsts Dailes teātra skatītājs. 

Sajūsminājos un priecājos par jaunajiem aktieriem, kuri veiksmīgi tika galā ar visiem uzdevumiem, un vēlāk varēja izvēlēties sev teātra krustmāti vai krusttēvu. Interesantākais tas, ka katru vakaru viņiem bija cita improvizācija, cita tēma etīdei, un pēc tam varēju ar draugiem pārrunāt, kuri redzēja citā dienā šo koncertu. Un tie skatītāji, kas vēl jaunos aktierus nepazīst, pateicoties šim koncertam, varēja gan uzzināt, kādēļ viņi kļuva par aktieriem, gan atklāt kādu viņu talantu. 

Jaunākās un vecākās paaudzes aktieriem pievienojušies labi zināmi un iemīļoti, nu jau vidējās paaudzes aktieri, kuri bija žūrijā un palīdzēja dažādos uzdevumos. Apbrīnojot vecāko paaudzi, šajā koncertā atkal varējām priecāties par Pētera Liepiņa nezūdošo enerģiju un lielisko humoru, par Olgas Dreģes šarmu un eleganci, kā arī par Jura Strengas viedumu un cēlumu. Dailes teātrim ir, ar ko lepoties, ka viņiem ir tik lieliski un talantīgi aktieri! 

Un es priecājos, ka arī sezonas noslēguma koncertā man bija iespēja baudīt Rēzijas Kalniņas brīnišķīgo balsi, sveicot Juri Strengu 80 gadu jubilejā, izpildot dziesmu "Balāde par klaunu". Skudriņas pār visu ķermeni un aizturēta elpa! Un tā man ir vienmēr, kad viņa dzied. Klausoties šo dziesmu, domas aizklīda arī par sezonu kopumā, kura man bija kā dāvana, jo redzēju Rēziju uz skatuves divās lielās lomās. Ak, cik labi, ka viņa ir atgriezusies! Šī ir bijusi brīnišķīga un patīkami pārsteidzoša sezona! Gaidīšu, ko sniegs nākamā...

Foto: Daina Geidmane, www.dailesteatris.lv un no mana arhīva

Komentāri