Kā dzīvot šajā pasaulē, ja esi citādāks

Vēl viena brīnišķīga Valtera Sīļa izrāde redzēta. "Savādais atgadījums ar suni naktī", kas vērojama uz Latvijas Nacionālā teātra Lielās zāles skatuves, ir kā aizraujošs piedzīvojums, gan kopā ar galveno varoni Kristoferu mēģinot noskaidrot, kurš ir nogalinājis kaimiņu suni Velingtonu, gan arī līdzdzīvojot Kristofera dzīves stāstam un mēģinot saprast to, kas notiek puiša galvā, acīmredzami ļaujot nojaust, ka viņš ir īpašs, citādāks, nekā viņa vecuma jaunieši. Visu izrādi biju kā ievilkta šajā stāstā. Izrāde mani aizrāva jau ar pirmajām minūtēm, un ne mirkli nelika atslābināties vai garlaikoties. Lieliska un pārliecinoša aktierspēle!

Kārlis Krūmiņš mani patīkami pārsteidza Kristofera tēlā. Līdz šim šo jauno aktieri nebiju redzējusi nevienā izrādē, tāpēc man nav, ar ko salīdzināt viņa spēlētās lomas, bet katrā ziņā pēc šīs aktierspēles vēlos viņu redzēt vēl kādā lomā. Ceru, ka viņam būs vēl iespēja spīdēt kā spožai zvaigznei pie zvaigžņotajām debesīm. Apbrīnas vērta noteikti ir aktiera atmiņa - atcerēties visus tos ciparus matemātikas vienādojumos un vēl izrādes beigās tik azartiski izstāstīt skatītājiem, kā Kristofers tika galā ar eksāmena uzdevumiem, nav nemaz tik vienkārši! 

No aktieru sastāva vēl vēlos izcelt Līgu Zeļģi skolotājas lomā. Viņas aktierspēle bija patiesa, pārliecinoša, bez kādas samākslotības. Skolotāja man šķita tāds sirsnīgs tēls, kurš vēlas Kristoferam palīdzēt iemācīties dzīvot šajā pasaulē, izmantojot viņam saprotamus līdzekļus, un tas nostrādāja. Turklāt Līgai ir patīkama balss, un tā brīnišķīgi spēj nomierināt ne tikai satrakojušos Kristoferu eksāmena laikā, bet arī skatītāju straujos sirdspukstus, kuri sitās ātrāk, jūtot līdzi uz skatuves notiekošajam. Vismaz ar mani tā bija. 

Man ļoti patika scenogrāfija, gaismas un video projekcijas. Minimālisms skatuves iekārtojumā, bet tik daudz lielisku video projekciju, kas to visu paspilgtināja un padarīja iespaidīgāku, atmiņā paliekošāku un arī vieglāk saprotamu. Ar video projekciju palīdzību bija vieglāk saprast Kristofera domāšanas veidu. Un manā atmiņā vēl ilgi saglabāsies iespaidīgā aina ar astronautu kosmosā un zvaigžņotajām debesīm. 

Šī ir izrāde, kas ne tikai ievilks skatītājus ar neatrisinātiem un mīklainiem notikumiem, bet arī ļaus palūkoties uz pasauli caur neparasta zēna acīm un sajūtām, caur viņa domu gājieniem un rīcību. Tā ļaus aizdomāties par to, kā dzīvot pasaulē, ja esi citādāks, vai kā būt līdzās šādiem neparastiem cilvēkiem un palīdzēt. Īpaši iesaku šo izrādi noskatīties jauniešiem! Patiks.

Foto: Kristaps Kalns, www.teatris.lv

Komentāri

  1. Izrāde bija ļoti baudāma, iesaku ikvienam noskatīties!

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par komentāru, Agri! Izrāde tiešām ir redzēšanas vērta!

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru