Es gatavojos viņu apprecēt

13. oktobrī pirmizrādi piedzīvoja izrāžu apvienības "Panna" jaunā izrāde "Bruņota un Bīstama", kas pēc Aivas Birbeles lugas teksta ir iestudēta Jura Rijnieka režijā. Ilgi gaidītā Zanes Daudziņas jaunā monoizrāde ir kā aizraujošs, asa sižeta un varbūt pat neticams stāsts par to, uz ko viena vīrieša dēļ ir gatava sieviete - kļūt par bruņotu un bīstamu mednieci un nonākt ekstremālās situācijās. Pateicoties autores garšīgajiem tekstiem un aktrises lieliskajai aktierspēlei, šī izrāde ir kā emociju virpulis, kurā var nosmieties līdz asarām, brīžiem aizkustinājumā vai līdzpārdzīvojumā nobirdināt pa kādai asarai, tad atkal izsmieties un paraudāt. Ja brīžiem šķiet, ka trakāk vairs nevar būt, tad mūsu iztēle ir pārāk šaura - var būt! Un kā vēl! Ar Birutu notiek trakas lietas, un, kā izrādes pieteikumā teikts - "ja kaut kas var noiet greizi, tad tas noteikti notiks ar viņu"!

Es zināju, ka Zane Daudziņa lieliski tiks galā ar šo lomu, bet, vērojot pirmizrādi, biju patīkamā šokā - viņa nospridzināja abus cēlienus tā, ka trūkst īsto vārdu, lai to visu aprakstītu! Zane ir apbrīnojami talantīga aktrise! Lai gan sižetu es jau zināju, tomēr man ne mirkli nebija garlaicīgi, un brīžiem smējos zālē skaļāk par pārējiem, jo vienkārši nespēju valdīt smieklus, kas lauzās ārā. Es varu vien apbrīnot, ar kādu azartu viņa spēlē Birutas lomu, patiesi izbaudot mirkļus, kad skatītāji zālē izrādes laikā par foršākajiem jokiem un situācijām skaļi smejas vai aplaudē, un nespēj rimties vēl ilgi. 

Un kā tad lai neuzslavēju autores neticami fantastisko izdomu, rakstot šo lugu! Brīžiem gribētos visus labākos citātus atzīmēt un kaut kur sarakstīt redzamā vietā, lai sliktākās dienās uzlabotos garastāvoklis. Piemēram, Birutas teiktais par vīriešiem, kurus viņa pamana savā darba vietā, strādājot lielveikala vīriešu apģērbu nodaļā par apsardzes darbinieci: "Ja kāds patīk, eju klāt. Vārds, uzvārds, telefons? Ja runāsiet pretī, arī pirkstu nospiedumus noņemšu. Un laulības gredzenu izmēru. Iekalšu rokudzelžos un apgredzenošu." Un šādu humora pilnu tekstu ir daudz! Izmantojot pareizo intonāciju balsī, aktrise ne reizi vien skatītājus sasmīdina. Katrs kaut ko var saskatīt no savas dzīves un pasmaidīt par to. Lai izrāde būtu aizraujošāka un vizuāli baudāmāka, tā tiek paspilgtināta arī ar dažādiem video fragmentiem, brīnišķīgu mūziku un atbilstošām bildēm. 

Lūkojoties bises binoklī, tēmējot uz skatītājiem, sākas izrāde, kurā Biruta mierina skatītājus, sakot: "Mieru, tikai mieru! Es negrasos viņu nogalināt! Es gatavojos viņu apprecēt!" Un tad tik sākas piedzīvojumi! Apsolot sev uz klases salidojumu ierasties kopā ar līgavaini, kurš viņai nav, Biruta kļūst par mednieci un ir gatava atrast sev sapņu princi 90 dienās. Viņa novēro kaimiņu, izseko līdz darba vietai, notiek ielaušanās viņas dzīvoklī, pratināšana, viņa gandrīz nonāk cietumā, bet tomēr nezaudē cerību un nepadodas.

Visam spraigajam sižetam pa vidu vēl ir ainas, kurās Birutas draudzene Marta dod viņai padomus vīriešu valdzināšanā. Kad Biruta pēc divām iztukšotām vīna pudelēm uzklausa Martas padomus, mācās runāt ar kājām un savaldzināt vīrieti, es nespēju valdīt savus smieklus un sajūsmu par Zanes aktiermeistarību. Šī pavisam noteikti ir mana mīļākā aina visā izrādē. Un arī aina nopratināšanā, kad Ģirta Ķestera balss viņai uzdod jautājumus, uz kuriem Biruta atbild, pielietojot savus "ieročus". Ir tādas aktrises, kuras es patiesi cienu un apbrīnoju, neatkarīgi no tā, kādu lomu viņas spēlē, un Zane ir viena no viņām. Nav viegli iemācīties un atcerēties tik daudz lugas teksta, to visu vēl patiesi, aizraujoši un smieklīgi nospēlēt, un ne jau tikai vienu lomu! Mainot balss intonāciju, mainās arī personāži, vienlaicīgi izspēlējot ainas kopā ar Martu, Imantu vai Annu... Un ir viegli atpazīt pēc balss, kurš ir kurš.

Varu droši apgalvot, ka Zanes "ierocis" skatītāju uzmanības noturēšanā divus cēlienus ir ne tikai izskats, bet arī viņas fantastiskā balss! Un viņa nebaidās izskatīties muļķīgi, kas ir vēl viens pluss, par ko viņu apbrīnoju. Skatītāju smiekli nerimās vēl ilgi, un aktrises acīs varēja manīt, ka viņa izbauda šo iespēju - spēlēt monoizrādi skatītājiem, kuriem viņa nav vienaldzīga. Un tāda viņa nemaz nevar būt, redzot, ar kādu enerģijas lādiņu tiek izspēlēti izrādes ekstremālie piedzīvojumi! Ar tādu atdevi nospēlēt divas daļas nav viegli, bet Zanei izdodas! Skatītāji ir sajūsmā, un aktrise - gandarīta par paveikto!

Izrādē ir teksts par to, ka visa pasaule sadodas rokās, lai palīdzētu piepildīties sapnim, un es varu teikt paldies "Pannas Teātrim", kas sadevās rokās, lai es varētu būt daļa no šīs izrādes komandas un strādāt kopā ar lielisko aktrisi Zani Daudziņu! Galvenais ir nezaudēt cerību un nepadoties! Izrādi varēšu baudīt vairākkārt, bet jums, bloga lasītāji, iesaku aiziet vismaz vienu reizi, atpūtināt galvu no ikdienas problēmām un izvingrināt vaigu muskuļus, izsmejoties par Birutas piedzīvojumiem un pasmaidot par sevi!

Foto: no "Pannas Teātra" personīgā arhīva






Komentāri