No pamperiem līdz pirmajai klasei

Ne jau tikai sievietes dzīve mainās ar bērna piedzimšanu, un šis ir stāsts tieši par to - kā ar balto plastmasas kociņu mainās vīrieša dzīve, kļūstot par tēti. Darba dienas vakaram tieši laikā - sirsnīga un asprātīga stand-up izrāde "Jaunais Tētis". Droši vien man jums vairs nav jāskraidro, kas ir izrāžu apvienība "Panna" un kāda stila izrādes tā piedāvā, vai ne? Es vismaz tā ceru, jo jau iepriekš esmu par tām rakstījusi. Katrā ziņā Pannas teātris piedāvā pamatīgu smieklu un pozitīvisma devu līdz vaigu un vēdera krampjiem. Es patiešām no smiekliem zālē sēdēju, ar rokām apķērusi savu vēderu un cenšoties ievilkt gaisu. Un tā bija bieži! Juris Rijnieks kopā ar Aināru Ančevski piedāvā skatītājiem brīnišķīgu izrādi, izstāstot un parādot, kā uz visu raugās jaunais tētis - no bērna gaidīšanas līdz skolas gaitu uzsākšanai. 

Šī ir izrāde, kura noteikti šķitīs patiesi forša ne tikai tiem, kuri ir jau vecāki, bet arī topošajiem vecākiem un ikvienam, kam reiz ir bijusi ciešāka saistība ar maziem bērniem. Tik trāpīgi un patiesi teksti! Neatceros, kad vēl tā būtu smējusies! Es arī patiešām agrāk domāju tāpat kā Ainārs - to, ka mazās krustmeitiņas pamperī kakā vēl kāds! Un vairākkārt, mainot mazajai pamperi un redzot, ka arī muguriņa ir netīra, jautāju māsai, kā bērns var kakāt uz augšu?! Kā izrādē teica Ainārs - tā ir mistika, kurai nekad nebūs saprotama atbilde! 

Lai gan ne visas ainas es varēju salīdzināt ar pašas pieredzi, tomēr tās tik un tā ir dzirdētas no citiem un liek smieties. Piemēram, tas, cik ļoti vīrs ir satraucies, kad sieva paziņo, ka ir pienācis laiks braukt uz slimnīcu, jo sākušās dzemdības, bet viņš apjukumā aiziet uz virtuvi un sāk cept pankūkas. Vai arī tas, ka uz slimnīcu brauc ar milzīgu ātrumu, bet no dzemdību nama mazuli ved mājās ar 20 km/h. Smieklus izraisīja arī Aināra stāsts par to, ka ķīniešu studenti pie slimnīcas ieejas pajautāja, vai tā ir viņa sieva, uz ko viņš atbildēja: "Nē, braucu pa šoseju, ieraudzīju grūtnieci ar lielu vēderu, nodomāju, ka viņai varbūt laiks dzemdēt, tāpēc paķēru līdzi un atvedu uz slimnīcu! Nu protams, ka tā ir mana sieva!" 

Ainārs tik izteiksmīgi un dzīvīgi stāstīja visas ainas, ka nemaz nevar nesmieties! Varēja gan redzēt, gan sajust, ka viņš patiešām ir tajā visā pilnībā iekšā, nav nekādas izlikšanās. Tikpat smieklīgi bija klausīties no vīrieša pozīcijas par bērna ratiņu izvēli (ar piebildi - vieglāk esot nopirkt traktoru), kā arī par bērna vārda izvēli, ar kuru var galīgi nošaut greizi. Veiksmīgi tika iesaistīta arī deputātu pieminēšana šajā stāstā, it īpaši piebildes par Artusu Kaimiņu. Viss tik patiess - par tūristu sezonu mājās pēc bērna piedzimšanas, par pirmajiem vārdiem, bērna kurlumu, kad vecāki kaut ko aizliedz darīt, par pirmo skolas dienu un mājasdarbiem. Un kurš tad patiesībā pilda tos mājasdarbus - bērni vai vecāki? Un kā sadalīt pienākumus, lai abi vecāki būtu iesaistīti bērna skolas gaitās?

Protams, izrādē ir arī aizkustinājuma ainas... Gan tad, kad Mr. Smaržīgais pēc bērna piedzimšanas nu ir kļuvis par visforšāko ārstu, un Ainārs no aizkustinājuma pat nobučo viņu un visus telpā esošos aparātus, pat ķīniešu studentus, gan arī tad, kad Ainārs raksta savam dēlam vēstules. Pēdējā vēstule jo īpaši aizkustinoša, ka iekšā kaut kas pilnīgi ietrīsas. Lai gan bērni dažreiz var padarīt vecākus pilnīgi trakus, bet tas ir tikai tāpēc, ka viņi nezina, kā pareizi šajās situācijās rīkoties, un vēl bērnam visu to labāko. Tas taču ir tavs bērns - daļa no tevis! Un tas ir tik skaisti!

"Jaunais Tētis" - ārkārtīgi laba un izklaidējoši viegla izrāde! Režisoram Jurim Rijniekam ir izdevies tik skaisti šo stāstu pasniegt un Aināram - tik aizraujoši un dzīvīgi to izstāstīt! Skatītāji pilnībā līdzdzīvoja, arī kopīgi rēķinot matemātikas uzdevumus, daloties savā pieredzē, komentējot kādu ainu... Un Ainārs nemaz neapjuka, tikai priecājās par publikas iesaistīšanos, un tieši vīrieši arī bija tie visaktīvākie! Nav viegli noturēt uzmanību vienam aktierim visu izrādi, bet Ainārs ar to lieliski tiek galā. Paldies Pannas teātrim - jūsu izrādes ir kā gardi un pozitīvi uzlādējoši vitamīni, kas var arī izraisīt atkarību!



Foto: www.pannasteatris.lv

Komentāri