Dailes teātrī notiek pilnīgs vājprāts

Mēs ikviens esam savā ziņā vājprātīgi, tikai katram šis vājprāts izpaužas savādāk. Es zinu, ka es neesmu normāla un nekad tāda nebūšu, un laikam arī tādēļ man tik NENORMĀLI patika Mihaila Gruzdova iestudētā izrāde "VAU!!!" Dailes teātrī.

Visvairāk manu sajūsmu izpelnījās Olga Dreģe. Kārtējo reizi pārliecinājos, cik viņa ir lieliska aktrise. Mazliet gan salīdzināju viņas lomu ar savu vecmāmiņu, jo arī viņa man ir dāvinājusi dažādas nevajadzīgas lietas, un es aiz cieņas un mīlestības neesmu spējusi tās izmest. Un es varētu vēl dažādas līdzības saskatīt. Viņas atveidotās Mātes neparastā uzvedība un ieriešanās "vau, vau!", cenšoties nobiedēt savu vīru, kā arī viņas apmātība ar asins nodošanu un koka izgriezumu sūtīšanu savam dēlam šķita smieklīgi un lika aizdomāties, cik it kā vienkāršas lietas var padarīt mūs vājprātīgus.

Kā vienmēr lielisks savā lomā bija Ģirts Ķesteris, un izraisīja ne vienu vien smieklu šalti zālē sēdošajiem skatītājiem. Piemēram, naktī pamostoties no tā, ka viņam šķiet, ka sega kustas un uz viņu skatās. Lai arī viņa tēls šķita kluss un vienkāršs, tomēr arī viņam bija savas dīvainības, un ne tikai tā par to segu, bet arī vēlēšanās sevi nosūtīt pa pastu mīļotajai sievietei, lai aizkustinātu viņas sirdi un lai viņa atgrieztos. To gan viņam ieteica darīt viņa draugs Muša, kurš arī, protams, bija nenormāls un ar dažādām dīvainībām, piemēram, vēlēšanās iziet sabiedrībā ar savu jauno draudzeni - manekenu. Par pārējām labāk nestāstīšu, citādāk nebūs interesanti skatīties izrādi.

Pēdējā laikā aizvien vairāk kā aktrise man sāk patikt Ilze Ķuzule - Skrastiņa. Arī šajā izrādē viņa ieguva manas simpātijas un īpaši sasmīdināja, demonstrējot liftā skanošo dziesmu, parodējot Laura Reinika hitu "Es skrienu". Šķiet, ka visskaļāk no visiem zālē sēdošajiem skatītājiem par to smējās Artūrs Skrastiņš. Patīkami pārsteidza mani arī jaunā aktrise Dārta Daneviča, kura šajā lomā iejutās pārliecinoši labi. Ļoti patika skatītāju iesaistīšana baleta ainā, un mazliet pat žēl, ka nesēdēju pirmajā rindā. Domāju, ka šajā sezonā Dārta vēl spēs mūs pārsteigt, ar katru lomu spēlējot vēl pārliecinošāk un personīgāk, aizskarot skatītāju sirdis.

Lai gan izcēlu dažus aktierus, tomēr visi bija lieliski, un katrs ar savu odziņu. Perfekta komanda! Joprojām esmu sajūsmā par Pēteri Liepiņu, Kristīni Nevarausku, Vitu Vārpiņu un Arti Robežnieku, kuri jau sevi manās acīs ir pierādījuši kā lieliski aktieri citās izrādēs, un turpina apliecināt savu talantu. Dailes teātra izrādē "VAU!!!" pamanīju arī divus jaunus aktierus - Kasparu Zāli un Uldi Siliņu. Lai gan ģenerālmēģinājumā varēja manīt, ka viņi ir ļoti uztraukušies, tomēr ar lomām tika veiksmīgi galā un gan jau ar laiku iespēlēsies. Priecājos, ka sastāvos tiek iekļautas jaunas sejas. Tas padara izrādi interesantāku.

Brīžiem šķita, ka tas taču ir pilnīgs vājprāts, kas tur notiek uz skatuves, bet pēc izrādes, visu pārdomājot, sapratu, ka tā taču arī ikdienā notiek. Dzīvojot vājprātīgā pasaulē, ir grūti pašam būt normālam. Un varbūt nemaz nevajag. Mērenās devās tas vājprāts tomēr ir veselīgs - interesantāka dzīvošana! Ne velti saka, ka trakajiem pieder pasaule. Gruzdova iestudētā izrāde "VAU!!!" to pilnībā apliecina! Un, ja jūs kādreiz ieriesieties pie galda, cenšoties kādu nobiedēt, tad tas šajā ikdienas vājprātā nešķitīs nekas īpašs. 

Neskatoties uz to, ka izrādē vairākkārt bija tiešām stulbi, pilnīgi ku-kū notikumi, tomēr no tās var gūt arī vērtīgas atziņas. Piemēram, to, ka mēs varam ar kādu cilvēku kopā nodzīvot gandrīz visu mūžu, bet tā pa īstam nemaz viens otru nepazīt. Priecājos, ka arī mūsu pašu režisoriem izdodas iestudēt tik lieliskas izrādes. Par to, vai izrāde ir izdevusies, spriežu arī pēc tā, ka ir pagājušas vairākas dienas, bet es joprojām par to domāju. VĀJPRĀTĪGI LABA izrāde!!!

Komentāri

  1. Komentārs nebūs par izrādi, bet par blogu kopumā. Ieinteresēja, ka rakstat par teātra izrādēm, bet kad sāku meklēt kādas, ar kurām salīdzināt savu viedokli, sapratu, ka šeit ir gandrīz vai tikai Dailes teātris. Paris Nacionālā teātra izrāžu un Observatorija. Iesaku Jums apmeklēt arī Jauno Rīgas teātri un Ģertrūdes ielas teātri ;)

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par ieteikumu! :) Dailes teātris ir man sirdij tuvākais teātris no visiem, tādēļ arī vsbiežāk rakstu tieši par šī teātra izrādēm. Uz vairākām izrādēm esmu bijusi arī citos teātros, bet, lai gan izrādes bija it kā labas, tomēr rakstīt par tām nevēlējos. Īsti neuzrunāja. Ja nav ko teikt, tad labāk klusēju. :) Bet laikam nebija īstās izrādes. Nākošā gada plānā iekļaušu arī izrādes no JRT un ĢIT. :)

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru