"Trīs šūpolēs" Dailes teātrī

Mistisko komēdiju "Trīs šūpolēs" Dailes teātra Kamerzālē es redzēju pirms trim nedēļām, bet joprojām ik pa laikam par to iedomājos. Režisors Nikolajs Korobovs un lugas autors Luidži Lunari ar skatītājiem runā caur smiekliem par nopietnām lietām. Šī komēdija nav parasta izklaide. Tā liek aizdomāties, saskatīt izrādē esošos simbolus, uzdot jautājumus un meklēt atbildes. 

Trīs vīrieši ienāk katrs pa savām durvīm un nokļūst vienā uzgaidāmajā telpā. Atšķiras durvis, adrese un tas, ko viņi meklē vai vēlas sagaidīt šajā telpā, arī viņi paši ir atšķirīgi, tomēr telpa ir viena, turklāt neparasta, un tajā viņiem ir jāpavada kopā vairākas stundas. 

Līdz šim nebiju neko dzirdējusi ne par lugas autoru, ne arī par režisoru, bet man patika šī režisora debija Dailes teātrī un viņa lugas izvēle. Arī aktieru sastāvs lielisks - Artūrs Dīcis, Kaspars ZāleDainis Gaidelis un Lelde Dreimane. Katrs no viņiem piemērots savai lomai, un jau atkal tas ir četrinieks (arī izrādē "Neglītenis", ko nesen redzēju Kamerzālē, ir četri aktieri). Izceļot kaut ko vairāk, vēlos piebilst, ka man ļoti patika Dreimanes mistiskā klātbūtne, kas caurvija visu izrādi, ļaujot tikai mēģināt caur simboliem uzminēt, kas viņa ir. Un vēl man patika Gaideļa atveidotais Kapteinis un tas, kā viņš stāstītīja savu anekdoti. 

Brīnišķīga Egijas Abarovičas horeogrāfija, lieliski Lienes Rolšteinas kostīmi, bet visvairāk mana sajūsma ir par Kristiana Brektes scengrāfiju, kurā katrai detaļai ir sava īpašā nozīme. Arī simboliska un mistiska. Ak, man šī scenogrāfija tik ļoti patika! Neierasts telpas izkārtojums, un, tā kā es sēdēju pie pašas zāles ieejas/izejas durvīm, tad vienā brīdī scenogrāfija mani negaidīti un nemanāmi pārsteidza ar vēl vienu telpu, kas uzradās turpat aiz zāles durvīm. Spilgti atmiņā palicis arī ledusskapis, kas laikam daudzus skatītājus sajūsmināja un izraisīja smieklus zālē. Arī tas ir viens no simboliem, par kura nozīmi pēc izrādes var aizdomāties.


Paldies aktieriem ne tikai par talantu un aktierspēli, bet arī par apbrīnojamo enerģiju, ar kādu tiek spēlēta izrāde! Un es zinu, ka notiek enerģijas apmaiņa, vismaz tajā vakarā, kad es tur biju un skatījos izrādi, līdz ar to pozitīvi uzlādēti ir gan skatītāji, gan aktieri. Tiem, kas vēlas komēdiju ar pārdomām par dzīvi, noteikti iesaku redzēt šo izrādi! Ja neizdodas laicīgi ieplānot šo noskatīties, var arī tā spontāni, kā es. Man atkal paveicās, un Vakara kasē pirms izrādes bija palikušas dažas brīvas vietas. Kolosāli pavadītas divas stundas teātrī ar patīkamu pēcgaršu un pārdomām.  

Foto: Gints Ivuškāns, dailesteatris.lv

Komentāri